Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

CDS εναντίον κοινωνίας, μια θανάσιμη μάχη


   Τα τελευταία χρόνια η κερδοσκοπία χτυπάει κόκκινο. Έχει ξεκινήσει ένα πάρτυ – φαγοπότι σε διεθνές επίπεδο Τι είναι λοιπόν τα CDS; Credit Default Swap  ή με απλά λόγια είναι ένα είδος ασφαλιστικής κάλυψης πού διασφαλίζει το κεφάλαιο του επενδυτή, σε περίπτωση πού καταρρεύσει το αντικείμενο πάνω στο οποίο γίνεται η επένδυση. Δηλαδή διασφαλίζει ομόλογα τόσο κρατών όσο και επιχειρήσεων από τον επενδυτικό κίνδυνο.

Παράδειγμα: Έχω ένα κεφάλαιο για να επενδύσω σε ελληνικά ομόλογα. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εκδίδουν τα ασφάλιστρα αυτά, αξιολογούν τη πιστοληπτική ικανότητα του δανειστή (οίκοι αξιολόγησης, σε επόμενη ανάρτηση…). Όσο μεγαλύτερη πιθανότητα χρεοκοπίας, τόσο μεγαλύτερο και το αντίτιμο για το ασφάλιστρο κινδύνου. Αν τελικά πληρωθώ από το δανειζόμενο παρά τον κίνδυνο, θα λάβω το κεφάλαιο και τους τόκους μείον την αξία του ασφάλιστρου.

Ποια είναι η διαφορά όμως των CDS;

   Τα CDS μπορούν να αγοραστούν ακόμα και από μη κατόχους ομολογιών. Απλά ποντάροντας / προβλέποντας μια μελλοντική χρεοκοπία και θέλοντας να κερδοσκοπήσουν από τη δυστυχία του εκάστοτε λαού.

   Κατ’ αντιστοιχία, φανταστείτε ότι μπορείτε να αγοράσετε ένα ασφάλιστρο για πυρκαγιά ενός σπιτιού που δεν σας ανήκει σε μία δασική περιοχή και να πληρωθείτε αν αυτό καεί. Δε θα πέρναγε από το μυαλό σας να ανάψετε ένα σπίρτο για να πληρωθείτε την αξία του σπιτιού που δεν έχετε;;;

   Αυτός ο αντικοινωνικός τζόγος, το δικαίωμα να μπορείς να ποντάρεις πάνω στη δυστυχία και το χάος ενός λαού δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελέσει επενδυτικό προϊόν… παρά κάτι καθαρά κερδοσκοπικό. Ωστόσο, ο αντίλογος από την πλευρά των ιδρυμάτων είναι πως τα εν λόγω συμβόλαια δεν «κινούν» τις αγορές, απλώς ανακλούν τους φόβους των επενδυτών και τους βοηθούν να καλυφθούν έναντι μελλοντικών κινδύνων.

   Κατά την ταπεινή μας γνώμη, πρέπει να υπάρχει αυστηρότερη εποπτεία στην έκδοση των CDS. Ίσως για την Ελλάδα η οποία έχει το 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης να μην είναι τόσο επικίνδυνα. Το καμπανάκι για την Ιταλία έχει αρχίσει να χτυπάει… και είναι ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Ευρώπης και του Ευρώ!



1 σχόλιο:

  1. Σωστά το θέτεις το θέμα. Το ζήτημα είναι γιατί να υπάρχουν όλα αυτά. Άρα αυτοί που μας λένε τι να κάνουμε είναι αυτοί που τα επιτρέπουν όλα αυτά για να μας εχουν στο χέρι. Φαύλος κύκλος που όσες πορείες και να γίνουν δύσκολα ξεφεύγουμε από αυτούς. Εκτός κι αν πάμε στα βουνά να ζήσουμε σαν πρωτόγωνοι. Εκεί υπάρχει η μόνη ελευθερία.g

    ΑπάντησηΔιαγραφή