Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Οίκοι αν…αξιολόγησης


   Πρόκειται για τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης. Τη Standar&Poors (S&P), η Fitch και η Moodys. Αμφότερες έχουν έδρα στην καρδιά του παγκόσμιου καπιταλισμού, τη Νέα Υόρκη. Έγιναν ευρέως γνωστές στη χώρα μας μετά το 2008 όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers… Από τότε έχει ξεκινήσει ένας ανελέητος πόλεμος μεταξύ αυτών και των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων.

   Ποιος όμως ο ρόλος τους στην παγκόσμια οικονομία του σήμερα; Έχουν ίση μεταχείριση για όλες τις χώρες και επιχειρήσεις που εκδίδουν χρεόγραφα; Γιατί και η Ευρώπη να μην έχει ένα αντίστοιχο οίκο;

   Γενικά, η εικόνα τόσο μίας χώρας όσο και μίας μεγάλης εταιρίας που εκδίδει χρεόγραφα, δηλαδή ομολογίες για να δανειστεί, χρειάζεται πολλές παραμέτρους ώστε να αξιολογηθεί. Αυτές αφορούν το μάκρο και το μίκρο περιβάλλον. Ένας επενδυτής θα έπρεπε υπολογίσει όλες αυτές τις παραμέτρους, οι οποίες χρειάζονται ειδική εμπειρία και γνώση, προκειμένου να επενδύσει. Αυτή ακριβώς είναι και η αποστολή των οίκων. Με μία βαθμίδα αξιολογήσεων προσπαθούν να απεικονίσουν τον επενδυτικό κίνδυνο, δηλαδή με πόσο σιγουριά θα εισπράξει ο επενδυτής τα λεφτά του πίσω συν το νόμιμο τόκο. Τέλος, έχουν και άλλες επενδυτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

   Στο θέμα της ισότητας στην αξιολόγηση μας βρίσκει με πάρα πολλές αμφιβολίες. Αυτές ξεκινάνε από την Enron και καταλήγουν στην περίπτωση της Lehman Brothers.  Όπως, είναι γνωστό από το 2008, η τράπεζα αντιμετώπιζε προβλήματα και αναζητούσε χρηματοδότες.  Ήταν επίσης έτοιμη να πωλήσει και ένα μεγάλο μερίδιο των μετοχών της προκειμένου να σωθεί. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι τον Σεπτέμβριο,  η μετοχή της είχε χάσει το  80% της αξίας της. Οι φήμες για ενδεχόμενη χρεωκοπία της οργίαζαν. Και, όμως, παρά το δυσμενές κλίμα και τις δυσοίωνες προοπτικές οι μεγάλοι Οίκοι Αξιολόγησης, δηλαδή η Moody's, η Fitch και η Standard & Poors, μια βδομάδα πριν την πτώχευσή της, που έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου 2008, την αξιολογούσαν με ΑΑΑ. Από εκείνη τη στιγμή έχουν περάσει στην αντεπίθεση υποβαθμίζοντας κυρίως τα ευρωπαϊκά κράτη και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σήμερα μάλιστα μάθαμε πως απειλούν με νέα υποβάθμιση ακόμα και τη Γαλλία.



   Πολλοί υποστηρίζουν πως οι οίκοι αυτοί συνδέονται με κερδοσκοπικά κεφάλαια. Αυτή είναι και η αιτία που κάποιοι πέφτουν ¨στα μαλακά¨ και άλλοι σφυροκοπούνται αλύπητα προκαλώντας κοινωνική αναταραχή. Στον αντίλογο, οι οίκοι επειδή δεν λειτουργούν όπως η αγορά, δεν προεξοφλούν καταστάσεις και βασίζονται στα ήδη υπάρχοντα δεδομένα παρά στα μελλοντικά. Οπότε είναι καλό για την κατάσταση στη χώρα μας να μη τα φορτώνουμε όλα στους ξένους οίκους. Μέχρι την ώρα που βγήκαμε από τις αγορές ομολόγων, είχαμε καλή αξιολόγηση παρόλο που ξέρανε το μπάχαλο που επικρατεί εδώ. Ίσως να μην είχαν το πράσινο φως να υποβαθμίσουν ή μήπως κάτι άλλο…?

   Το τελευταίο ερώτημα πιστεύω αντανακλά σε ένα ακόμα δομικό πρόβλημα της Ευρωζώνης. Ένας οίκος αξιολόγησης εντός των τειχών θα έδινε σίγουρα άλλη ασφάλεια στις ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου