Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Fratelli d’ Italia

   Το πόσο μοιάζουμε με τους γείτονες Ιταλούς είναι κάτι το απίστευτο… κάτι που πρέπει να το ζήσεις για να το πιστέψεις.  Una faccia, una razza ακούς στα πολύβουα στενά της Ρώμης από Ιταλούς κράχτες των εστιατορίων θυμίζοντας σου την Πλάκα της Αθήνας! Τελικά πόσο μοιάζουμε με τη γείτονα χώρα με γνώμονα τις τελευταίες οικονομικοπολιτικές εξελίξεις;

   Αρχικά οι κυβερνήσεις. Είναι γεγονός ότι και στα 2 κράτη όποια κυβέρνηση καταφέρνει να αναρριχηθεί στην εξουσία, τείνει και να ριζώσει και δεν παραιτείται με τίποτα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χειραγώγηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Τόσο ο Σίλβιο Μπελρουσκόνι ιδιοκτήτης της Mediaset Italia, πακέτου media. Αντίστοιχα γίνονται και εδώ, όλοι ξέρουμε πόσο υποστηρίζουν την εκάστοτε κυβέρνηση τα κρατικά κανάλια και ιδιωτικά, ανάλογα με τη χρηματοδότηση πάντα.

   Έπειτα η τεράστια παραοικονομία και στα 2 έθνη. Το μόνο που διαφέρει είναι ο ορισμός. Εδώ θα το ακούσουμε ως δεύτερο συνθετικό του παρά- (παρακράτος, παραπαιδεία, παραπολιτική κλπ), στην Ιταλία απλά με μία λέξη μαφία. Και όλα ξεκινάνε από τη κρατική διαφθορά και συνεχίζονται σε κάθε παρακλάδι, επαγγελματική ομάδα κλπ.

   Το χρέος. Βλέπουμε ότι μετά από εμάς, η Ιταλία έγινε ο επόμενος κερδοσκοπικός στόχος των αγορών. Μπορεί το χρέος της να φτάνει κοντά στο 110% του ΑΕΠ της, αλλά μιλάμε για ένα ποσό 1,9 τρις Ευρώ σε απόλυτα νούμερα. Με την ανταγωνιστικότητα της να έχει πέσει πολύ, εδώ και καιρό δανείζεται από τις αγορές πολύ ακριβότερα από πριν. Στην τελευταία δημοπρασία ομολόγων, το επιτόκιο πέρασε το 6%, κάτι που τρομάζει το μέλλον του Ευρώ. Δείτε και τα spreads των ομολόγων που κάνουν άλματα.



   Δε θυμίζει κάτι από Ελλάδα το παραπάνω σχήμα; Το σωτήριο έτος 2009 λίγο πριν τη νέα ΔΝΤ εποχή. Σήμερα διαψεύδουν περί βοήθειας από το ΔΝΤ, θυμάστε την ανάρτηση με το πολιτικό μάρκετινγκ που λέγαμε; Κάθε ανακοίνωση αρχικά πάντα διαψεύδεται.

   Τέλος, μου έκανε πραγματικά εντύπωση η δήλωση του Καζανόβα Μπελρουσκόνι σχετικά με το ΔΝΤ ότι:

 Τα εστιατόρια και τα θέρετρα είναι γεμάτα, η οικονομία της Ιταλίας είναι πιο ισχυρή από εκείνες της Γαλλίας και της Μ. Βρετανίας.

Προσωπικά, μου ακούγεται κάπως σαν ¨λεφτά υπάρχουν¨… εσάς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου