Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Που ανήκουμε τελικά?



   Και όμως, πάνε τριάντα χρόνια από τότε που ειπώθηκε το περιβόητο ¨ανήκομεν εις την δύσιν¨… μία νέα εποχή φαινότανε να ανοίγει για την Ελλάδα! Κάθε Έλληνας τότε φανταζότανε τον εαυτό του ισότιμο με τον Δανό, το Γερμανό και τον Άγγλο σε μία πλούσια πολιτεία, όπου όλα θα ήταν εύκολα και το στοίχημα της ζωής είχε κερδηθεί. Όνειρα ρομαντικά αλλά και απατηλά…

   Σύμφωνα με την ελληνική Αριστερά, ανήκουμε στην Ανατολή! Χαρακτηριστικά συνθήματα ¨Έξω από την Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή ένωση και ΝΑΤΟ¨, ¨ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο¨ και άλλα πολλά. Μία πολιτική χωρίς πολιτική. Θέλουν μία Ελλάδα αποκομμένη από τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων και εξελίξεων με μία Τουρκία δίπλα της να γιγαντώνεται με διττό ρόλο, ισλαμικό ηγέτη του αραβικού κόσμου και ταυτόχρονα με Ευρωπαϊκό ορίζοντα. Αχ και να ήξεραν που αρμενίζουν…

   Γεωγραφικά (και μόνο ευτυχώς) ανήκουμε στη ¨φτωχή¨ Βαλκανική χερσόνησο, κάπου στα νοτιοανατολικά της Ευρώπης. Μία χερσόνησο με δεκάδες κράτη, περισσότερα από κάθε άλλη, πιόνια στη σκακιέρα μεταξύ ανατολής και δύσης, με μισθούς των 150 Ευρώ και άθλιων συνθηκών ζωής. Κράτη που ζουν δυστυχώς για μία βραδιά στη Eurovision.  

   Η αλήθεια είναι πως ταλαντευόμαστε μεταξύ ανατολής και δύσης! Έχουμε δει και αντίστοιχες πολιτικές. Ο Καραμανλής προσπάθησε να προσεγγίσει την ανατολή με διάφορα έργα, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου Μπουργκάζ Αλεξανδρούπολη, το ΟΧΙ της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ καθώς και η πώληση μέρος του ΟΛΠ στην εταιρία COSCO από τη Κίνα. Μετά τις εκλογές, βλέπουμε τον διάδοχο του, τον Παπανδρέου, να ακυρώνει το project με τον αγωγό και να μη χρηματοδοτεί το έλλειμμα από την Κίνα, παρόλο που υπήρχε προσφορά, λόγω απαίτησης των δυτικών πιστωτών.

   Αυτή η αμφιταλάντευση μας έβαλε και στο στόχαστρο των αγορών. Τι είναι όμως οι αγορές; Μήπως οι επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο; Μάλλον κάποιοι κύριοι ευφυέστατοι από το Greenwich του Connecticut των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι ξεκινώντας με κεφάλαια 500 εκατομμύρια Δολάρια στις αρχές του 2000 έχει πλέον φτάσει πάνω από 1 τρις κερδοσκοπώντας σε βάρος αδύναμων χωρών, βλέπετε Ουγγαρία, Ρουμανία, εμάς, την Ιταλία αυτές τις μέρες.

   Τελικά και έχοντας αναλύσει όλα τα παραπάνω, πλέον και με τη βούλα ανήκουμε στη Δύση… Όχι όμως γιατί όλα θα ξεπουληθούν στους δυτικούς πιστωτές μας. Γιατί η Ελλάδα έχει δώσει τα φώτα του πολιτισμού στη Δύση, δεν είναι ένα μέλος του δυτικού κόσμου αλλά η αρχή του. Μη ξεχνάτε επίσης πως άλλο West και άλλο Far West!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου