Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Ένα μεσημέρι στης Ακρόπολης τα μέρη


ΤΜΗΜΑ Α': Μορφή του πολιτεύματος
Άρθρο 1
1.       Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
2.       Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία.
3.       Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.

   Όπως θα έχετε καταλάβει, οι παραπάνω αράδες αναφέρονται στην αρχή του Συντάγματος της Ελλάδας. Μίας χώρας που ανήκει στους πολίτες της. Είναι όμως πάντα έτσι; Ή σχεδόν έτσι;

Στην τελετή παράδοσης  της προεδρίας το 2005, η αποχωρούσα πρόεδρος, κ. Ψαρούδα Μπενάκη, τονίζει: «τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιοριστούν», «Τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές, καθώς θα μπορούν να προστατεύονται αλλά και να παραβιάζονται, από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων»,  «Η δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμαστεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης».

Έκτοτε η κ. Μπενάκη εξαφανίστηκε από το πολιτικό προσκήνιο, ενώ τη δήλωσή της δεν καταδέχτηκε να σχολιάσει κανένας… Ενδιαφέρον. Για να δούμε τι είχε δηλώσει και ο Γιώργος Παπανδρέου…






   Σίγουρα θα παρατηρήσατε πόσες φορές αναφέρθηκε περί παγκόσμιας διακυβέρνησης… Αισθάνομαι όπως ακριβώς και στην τράπεζα κάθε φορά που κάνω αίτηση για δάνειο ή επενδυτικό προϊόν. Υπογράφεις άπειρες σελίδες με ψιλά γράμματα, συνήθως στα γρήγορα, με την υπάλληλο να σε καθησυχάζει ότι όλα είναι καλά ενώ σε λούζει κρύος ιδρώτας από ανασφάλεια για το τι κάνεις.

   Τελικά μήπως οι παραπάνω δηλώσεις αποτελούν τα ψιλά γράμματα; Λέτε η ¨παγκόσμια¨ πλέον κρίση να είναι ευκαιρία για σύγκλιση και εφαρμογή νέων μορφών διακυβέρνησης; Τελικά δεν τα φάγαμε μάζι; Τα συμπεράσματα δικά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου