Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Ποιος δανείζει ποιον τελικά;


   Πραγματικά είμαι πολύ μπερδεμένος. Και μέσα σε όλο αυτό το μπέρδεμα μπορώ να πω πως αισθάνομαι και τυχερός. Τυχερός γιατί; Ενώ βλέπω τη χώρα μου να είναι ¨στην εντατική¨ και μάλιστα διασωληνομένη, περιμένοντας τις δόσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που την κρατάει ακόμα εν ζωή, βλέπω σιγά σιγά πως υπάρχουν και χειρότερα.

   Αρχικά πίστευα πως τα μαντάτα είναι μόνο για τους λατρεμένους μας γείτονες, Ισπανούς και Ιταλούς… Τελικά όμως όπως φαίνεται η κρίση έχει εξαπλωθεί στον πυρήνα του Ευρώ. Μόνο σκεφτείτε ότι χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία δανείζονται πλέον με επιτόκια άνω του 7%, που αντιστοιχεί σε κατάσταση χρεοκοπίας, για να δανείζουν στη συνέχεια εμάς μέσω του ταμείου με 3,5%. Εξαίρεση δεν αποτελούν επίσης η Γαλλία, το Βέλγιο και η Αυστρία με ιστορικά ψηλά spreads έναντι των γερμανικών ομολόγων.

   Το άλλο σκέλος έχει να κάνει με τους Έλληνες επενδυτές. Είμαστε η 31η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο. Επειδή δεν πληρώνονται οι φόροι δε σημαίνει πως λεφτά δεν υπάρχουν… το θέμα είναι όμως και που πάνε! Σύμφωνα με πηγές, υπάρχει μεγάλη ζήτηση γερμανικών ομολόγων από Έλληνες επενδυτές. Δανείζουν τη Γερμανία με 0,85% και αντίστοιχα η Γερμανία δανείζει εμάς με 3,5%. Καθόλου κακή απόδοση για τους βόρειους εταίρους μας.

   Και αν τελικά αναλογιστούμε όλα εκείνα τα βιομηχανικά και καταναλωτικά προϊόντα που εισάγουμε από τη Γερμανία, τη μη παροχή τεχνογνωσίας για να παράγουμε ανταγωνιστικά καθώς και την έλλειψη επενδύσεων σε παραγωγή, είναι σχεδόν βέβαιο πως εμείς όπως και η περιφέρεια του Ευρώ θα είμαστε οι μακροχρόνια χαμένοι αυτού του παιχνιδιού, άσχετα με το αν φταίμε ή όχι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου