Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

First mover advantage

   Η έννοια του πλεονεκτήματος του πρωτοπόρου (first mover advantage or disadvantage) στο στρατηγικό μάνατζμεντ σημαίνει ότι το να μπει κανείς πρώτος σε μια νέα αγορά μπορεί να έχει πολλά πλεονεκτήματα. Πρώτον, η επιχείρηση μπορεί να αποκτήσει σοβαρά τεχνολογικά πλεονεκτήματα και να θέσει τον τόνο στις εξελίξεις του κλάδου. Δεύτερον, μπορεί να είναι πρώτη στην εξασφάλιση πρώτων υλών και διαύλων διανομής που να της δίνουν τεράστια πλεονεκτήματα κόστους. Τρίτον, μπορεί να βελτιώσει και να ανεβάσει το όνομα της και την φήμη της στην αγορά. Τέταρτον, μπορεί να αποκτήσει πιστούς πελάτες για τους οποίους η μεταπήδηση σε κάποιο ανταγωνιστικό προϊόν να μην ούτε εύκολη ούτε φτηνή. Πέμπτον μπορεί να προκαταλάβει μιμητές ή επίδοξους ανταγωνιστές.

   Τώρα, θέλω να αντιπαραβάλω με το παράδειγμα της Ελλάδας στο χώρο της μακροοικονομικής! Αυτό που έγινε στις 26-27 Οκτωβρίου ήταν ακριβώς ένα first mover advantage για τους παρακάτω λόγους.

   Πρώτον, να γίνει κούρεμα σε άλλη υπερχρεωμένη χώρα τύπου Ελλάδας είναι εξαιρετικά απίθανο. Ο λόγος; Η τεράστια ζημιά που θα προκαλέσει στην πιστοληπτική ικανότητα της Ευρώπης, ως σύνολο. Μάλιστα οι Ευρωπαίοι ηγέτες το δήλωσαν κατηγορηματικά πως ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο.

   Δεύτερον, οι χώρες οι οποίες προσέφυγαν στο μηχανισμό στήριξης έχουν ήδη δεσμεύσει τα κονδύλια του EFSF, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να δοθούν και σε άλλες χώρες,. Πόσο μάλλον αν αυτές έχουν το μέγεθος της Ιταλίας και της Ισπανίας.

   Έπειτα, αυτή η ήπια πλην επώδυνη δημοσιονομική προσαρμογή μας δίνει την ευκαιρία να εξελιχθούμε από κράτος Σοβιετικού μοντέλου σε ένα σύγχρονο δυτικοευρωπαϊκό. Και αυτό οφείλεται στα νομικά κενά τα οποία έχουν οι συνθήκες της ΕΕ. Δεν είμαι σίγουρος να θα υπάρχουν για πολύ ακόμα. Απείθαρχες χώρες στο μέλλον μπορεί να έχουν άλλη αντιμετώπιση.

   Ακόμα περισσότερο, η διαφαινόμενη αποχώρηση της Ιταλίας από το Ευρώ μόνο πλεονεκτήματα μπορεί να δημιουργήσει για εμάς. Ήμασταν η πρώτη χώρα που χρεοκοπήσαμε, ναι! Τα φώτα της δημοσιότητας όμως σιγά σιγά θα φύγουν από πάνω μας ελέω Ιταλίας. Έπειτα, θα αποτελέσουμε στρατηγική οικονομική πολιτική στην ανατολική μεσόγειο ως πλέον η μόνη μεγάλη χώρα εντός Ευρωζώνης.

   Για όλους τους παραπάνω λόγους δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να απελπιζόμαστε ως κοινωνία καταφεύγοντας σε ακραίες καταστάσεις. Δεν είμαστε σε αδιέξοδο, είμαστε σε μία μεγάλη στροφή της ιστορίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου