Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Εμπορικό ισοζύγιο, τι είναι; πως μας επηρεάζει;

Κάνοντας μία γρήγορη έρευνα στο ίντερνετ, βρίσκουμε διάφορους ορισμούς για  το περιβόητο εμπορικό ισοζύγιο που ακούμε κάθε απόγευμα στις ειδήσεις.Ένας σύντομος και απλός ορισμός θα μπορούσε να ήταν ο εξής: 

Στο εμπορικό ισοζύγιο καταγράφονται οι χρηματικές ροές που αφορούν σε συναλλαγές σε αγαθά (πληρωμές/εισαγωγές και εισπράξεις/εξαγωγές), των οποίων η κυριότητα αλλάζει μεταξύ ενός κατοίκου και μη κατοίκου. Επιπλέον, στο εμπορικό ισοζύγιο καταχωρίζονται οι τριγωνικές συναλλαγές, η αξία της επεξεργασίας αγαθών, η αξία επισκευής αγαθών και η αξία των αγαθών για τον εφοδιασμό πλοίων και αεροπλάνων.


Πλέον, έχοντας καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των δημοσίων εξόδων με φόρους και χαράτσια εναντίον των μισθωτών και συνταξιούχων, μας μένει το ελλειματικό εμπορικό ισοζύγιο που μεγαλώνει το χρέος μας χρόνο με το χρόνο. Πως όμως γίνεται αυτό; Ώρα να δούμε το παρακάτω γράφημα από την Ελ.Στατ.

Δείτε το link σε μορφή Microsoft Excel.

Είναι σημαντικό για τη βιωσιμότητας της χώρας μας αυτή η ψαλίδα ανάμεσα στις εξαγωγές και τις εισαγωγές να μειωθεί και αν είναι δυνατόν να αντιστραφεί σε πλεόνασμα. Είναι, δυστυχώς, ο μόνος τρόπος να βγούμε από τη σημερινή κρίση. Σε αγαθά το 2011 εισάγαγαμε 54,3 δις € και εξάγαμε 25,7 δις €. Δυστυχώς ο τουρισμός σαν παροχή υπηρεσιών από μόνος του δεν είναι σε θέση να βοηθήσει πολύ.

Οπότε, εκτός από κάτι μαγικές συνταγές που ακούγονται κατά καιρούς για πετρέλαια, ομόλογα της Τράπεζας της Ανατολής και άλλα τέτοια ευτράπελα, η θέση του ιστολογίου είναι ότι βιώσιμη λύση είναι η ανάπτυξη εξαγωγών. Ως χώρα έχουμε τεράστιο φυσικό και ορυκτό πλούτο, που θα μας βοηθήσει γρήγορα να αναπτύξουμε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα (γεωργία και μεταποίηση αντίστοιχα). Επίσης, έχουμε (ακόμα) υψηλό δείκτη μόρφωσης και εξειδίκευσης σε σχεδόν όλους τους τομείς της οικονομίας.

Επειδή όμως δε μπορούμε να ανταγωνιστούμε χώρες που παράγουν με πολύ χαμηλό κόστος, όπως πχ Κίνα και Ινδονησία, θα πρέπει να στραφούμε στην παραγωγή εξειδικευμένων προϊόντων, τόσο βιομηχανικών όσο και καταναλωτικών. Παραδείγματα υπάρχουν ήδη πολλά και θα αναφερθούν success stories σε μελοντικές αναρτήσεις.

Επίσης είναι υψίστης σημασίας να προτιμούμε ελληνικά προϊόντα αντί για αντίστοιχα ξένα στα ράφια των super markets. Κάθε ευρώ που μένει εντός Ελλάδας έχει σημασία.

Μήπως είναι λοιπόν καιρός να αφήσουμε το τι έφταιξε στους ιστορικούς και τους δικαστές και να κοιτάξουμε λίγο μπροστά; Μήπως είναι καιρός να μην αφήσουμε πια κανένα να κλείσει ξανά αεροδρόμια και λιμάνια κάνοντας δυσφήμιση σε όλο το κόσμο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου