Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

il mediterraneo

   Πρόκειται για τη μεσόγειο, το σπίτι μας. Ως Μεσόγειος είναι γνωστή από τα αρχαιότατα χρόνια μεγάλη κλειστή θάλασσα, που βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις ηπείρους την Ευρώπη,την Ασία και την Αφρική. Στα δυτικά συνδέεται με τον Ατλαντικό Ωκεανό, δια του πορθμού του Γιβραλτάρ και στα ανατολικά με την Ερυθρά θάλασσα δια της διώρυγας του Σουέζ.

   "Πατρίδα" για πάνω από 600 εκ. κόσμο που κατοικούν στα πέριξ των ακτών της και άλλους τόσους τουρίστες που την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Είναι όμως και σε βαθιά κρίση


   Πριν ξεσπάσει η κρίση χρέους στη Νότια Ευρώπη, είχαμε την εξέγερση του αραβικού τόξου της βόρειας Αφρικής. Αυτό ξεκίνησε από τη Τυνησία, μεταφέρθηκε στην Αλγερία και εξαπλώθηκε στις υπόλοιπες αραβικές χώρες του αφρικανικού βορρά. Ήταν βίαιη προσαρμογή, έγινε με πολλή αιματοχυσία αν θυμάστε τη πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, τη Λιβύη του πρώην δικτάτορα Καντάφι και συνεχίζεται ακόμα και σήμερα στη Συρία.

   Οι βασικός λόγος ήταν η πείνα του κόσμου λόγω της αύξησης της τιμής του ψωμιού. Πίσω από αυτή την αύξηση βρίσκονται άλλοι τρεις λόγοι. Η απότομη αστικοποίηση του αραβικού πληθυσμού σε βάρος της υπαίθρου και συνεπώς της καλλιέργειας, η αύξηση των τιμών του σιταριού που αναγκάστηκαν να εισάγουν και του πετρελαίου που επηρεάζει τόσο τη παραγωγή όσο και τη διανομή.

   Το κλειδί ήταν η Αίγυπτος. Ο πρώην πρόεδρος της, Χόσνευ Μουμπάρακ ότι και να ήταν σαν πολιτικός, είχε ένα ρόλο κλειδί. Ήταν αυτός που κρατούσε τις ισορροπίες με το Ισραήλ στη περιοχή, τόσο ως αρχηγός κράτους όσο και σαν ισλαμικός ηγέτης της ευρύτερης περιοχής. Και οι ισορροπίες άλλαξαν.

   Το ρόλο αυτό πάει να πάρει (πολύ έξυπνα) η Τουρκία. Ειδικά με την τωρινή κατάσταση την ΕΕ, περισσότερο την ενδιαφέρει να εδραιοποιηθεί στην ανατολική μεσόγειο παρά να παρακολουθεί στο eurogroup να ψηφίζονται δάνεια επί δανείων για τις χώρες του νότου. Οι κυβερνήσεις που προκύπτουν μετά από εκλογές στον αραβικό κόσμο είναι φιλοϊσλαμικές - θεοκρατικές. 

   Και το σημαντικότερο, είναι στη φάση ανόδου του οικονομικού της κύκλου, όταν όλοι οι άλλοι τριγύρω στη μεσόγειο είναι σε ύφεση. Το παιχνίδι έχει μόλις ξεκινήσει. Μία πολύ πλούσια (όπως αποδεικνύεται) σε κοιτάσματα θάλασσα, θα προσπαθήσει σίγουρα να έχει το δικό της κομμάτι στη πίτα.

   Η πρόβλεψη λέει ότι θα έχουμε πόλωση των χωρών ανάμεσα στη διαμάχη Τουρκίας - Ισραήλ. Και από αυτό το δίπολο θα κριθούν πολλά. Αυτό φαίνεται από δυο κυρίως λόγους:

1. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει ότι προχωρεί σε «οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας» με το ψευδοκράτος και κλείνει συμφωνία με την Αίγυπτο για διενέργεια ερευνών στη Μεσόγειο

2. Όπως είχε δηλώσει ο Ερντογάν το περασμένο Οκτώβρη, το «Ισραήλ δεν θα κάνει πια ότι θέλει στην Ανατολική Μεσόγειο», απειλώντας ότι πλέον θα έχει να αντιμετωπίσει την «αποφασιστικότητα» της Τουρκίας.

   Για άλλη μία φορά στο παιχνίδι αυτό είμαστε τελείως αμέτοχοι ως έθνος χάνοντας ιστορική ευκαιρία να εδραιωθούμε εμπορικά και ενεργειακά στις γείτονες χώρες της Μεσογείου. Εύχομαι άλλη μία φορά να μη ξυπνήσουμε αργά. Κάποιοι δε κοιμούνται καθόλου, ο λόγος για τη Noble Energy που όπως θα δείτε και στον ιστοχώρο της, έχει την ανατολική μεσόγειο σε core operation!


2 σχόλια:

  1. Αλήθεια ποιά είναι η πρότασή σας ως προς "την συμμετοχή μας στο παιχνίδι" μεταξύ Τουρκίας - Ισραήλ; Αφού η επιλογή των ίσων αποστάσεων δεν σας εκφράζει, τι προτείνετε; Την εμπλοκή μας στο πλευρό των "φίλων και συμμάχων μας" Τούρκων, ή μήπως στο πλευρό των επίσης "φίλων και συμμάχων μας" Εβραίων; Μήπως "να τα έχουμε καλά" και με τους δύο "φίλους και συμμάχους";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε γίνεται δυστυχώς να τα έχουμε πάντα καλά με όλους. Οι σωστές συμμαχίες, έστω και εφήμερες, κάνουν τη διαφορά. Σωστός γεωπολιτικός σύμμαχος για την Ελλάδα είναι το Ισραήλ στη παρούσα φάση. Για δυο κυρίως λόγους. Πρώτον, η Τουρκία σύντομα θα εισέλθει σε μεγάλη καμπή του οικονομικού της κύκλου, καθώς πολλές από τις χώρες στις οποίες εξάγει είναι ήδη σε κρίση και πρέπει να περιορίσουν το ισοζύγιο εισαγωγών. Δεύτερον, έχει τα ηνία στο λόμπυ του διεθνούς εμπορίου, με εμάς που έχουμε "κακή" φήμη να πρέπει να καναμπούμε στο παγκόσμιο εμπορικό χάρτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή