Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Μποζόνιο, όπως λέμε κρίση!

   Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η "ανακάλυψη του αιώνα". Ασφαλώς μιλάω για το μποζόνιο του Χίγκς, το σωματίδιο που ανακαλύφθηκε τις τελευταίες μέρες στο CERN και που όλος ο κόσμος μιλάει γι' αυτό τονίζοντας πόσο θα αλλάξει τη ζωή μας. Κανένας μα κανένας όμως δε λέει με ποιο τρόπο. Παράξενο ε;



   Και εδώ παρατηρούμε την ομοιότητα με τη κρίση, τρομερή όμως. Όλοι μιλάνε γι' αυτή εδώ και χρόνια, όπως και στο σωματίδιο. Έχουμε ακούσει για ανακεφαλαιοποιήσεις, κουρέματα χρέους, spreads, ομόλογα, CDS, CFD, κεντρικές τράπεζες, Ελλάδα με ή χωρίς Ευρώ... πραγματικά ένας ατελείωτος κατάλογος χωρίς κανένας να μας πει με σιγουριά πως και αν έχουμε σωθεί από τη χρεοκοπία. Έτσι τόσο το μποζόνιο όσο και η κρίση ορίζονται πολύ δύσκολα και φαίνονται μόνο αφού έχουν ήδη συμβεί. 

   Η επιστήμη και η οικονομία μοιάζουν πολύ τελικά. Στα μοντέλα που βασίζονται, επιστημονικά ή οικονομετρικά προσπαθούν να προβλέψουν διάφορα φυσικά φαινόμενα τα μεν και τάσεις της οικονομίας τα δε.  Οι "ειδικοί" φτιάχνουν σενάρια για την επόμενη μέρα, μετά άλλες θεωρίες και πολύ περισσότερα σενάρια.



   Η πολυπλοκότητα και η πολυδιάσταση των φαινομένων είναι που μετατρέπει τις γραμμικές προβλέψεις σε δυναμικές. Δυναμική είναι μια συμπεριφορά η οποία δε μπορεί να προβλεφθεί από μια προγενέστερη της. Γραμμική είναι αυτή που για κάθε συγκεκριμένη αιτία θα υπάρχει και ένα ορισμένο αποτέλεσμα. Και το μυαλό μας έχει μάθει να σκέφτεται γραμμικά.

   Και δύσκολα θα αλλάξει τρόπο σκέψης. Είναι πραγματικά απίθανη ομοιότητα. Όπως το "σωματίδιο του Θεού" έχει ξεσηκώσει ήδη αντιδράσεις στους κόλπους των εκκλησιών και όχι μόνο, έτσι και η οικονομική κρίση, η οποία ήρθε για να μας ξεβολέψει αλλάζοντας μας τη ζωή οφείλεται σε "παγκόσμιες συνωμοσίες". Γιατί ότι δε μπορούμε εύκολα να το ορίσουμε πρέπει να υπάρχει κάτι μυστικιστικό από πίσω, ποτέ δε φταίμε εμείς για τίποτα.

   Είναι τραγικό αλλά όσο θα υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές δε πρόκειται να δούμε ποτέ το πραγματικό πρόβλημα, τόσο ατομικά όσο και ως σύνολο. Κάποιος πολύ μεγάλος είχε πει κάποτε "Κοιτάμε πάντα αλλά ποτέ δε βλέπουμε". Τα σχόλια δικά σας.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου