Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Σε αναζήτηση ... πυξίδας

   Το σημερινό θέμα έχει να κάνει με το "φιλοσοφικό" ερώτημα αν ο γιαλός είναι στραβός ή εμείς στραβά αρμενίζουμε. Πόσο μάλλον πως όταν και τα δυο δεδομένα είναι πιθανά. Αφορμή όμως ήταν και συνεχίζει να είναι μία εταιρία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών, η ΔΕΗ.

Εμείς στραβά αρμενίζουμε;

   Η εταιρία, λόγω της στάσης πληρωμών που έχει παρατηρηθεί τόσο από επιχειρήσεις όσο και από οικιακούς χρήστες, εμφανίζει εδώ και καιρό μικρή ρευστότητα και δυσκολία στη πληρωμή των υποχρεώσεων της. Με ανακοίνωση στις 12/6/2012 μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι:

• Η ΔΕΗ εξετάζει όλες τις πιθανές πηγές χρηματοδότησης και στα πλαίσια αυτά βρίσκεται σε συζητήσεις και με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

 • Η σύναψη οποιουδήποτε νέου δανείου αφορά τη χρηματοδότηση της λειτουργίας και ανάπτυξης της Εταιρείας και δεν σχετίζεται με την αποπληρωμή υφιστάμενου χρέους.

 • Δεν υφίσταται θέμα παροχής εξασφαλίσεων προς τις τράπεζες με τις οποίες η ΔΕΗ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αναχρηματοδότηση των δανειακών λήξεων του 2012.

   Σήμερα, 29/6/2012 δανείστηκε από την Αγροτική Τράπεζα 150 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 11,9%. Αυτό και μόνο το νούμερο από μόνο του θα έπρεπε να προκαλούσε σοκ. Ωστόσο, ο μέσος δανεισμός από τρεις τράπεζες 525 εκατ. ευρώ θα κυμανθεί στο 9%. Δάνειο 11,9% για ανάπτυξη της εταιρίας;

   Η ΔΕΗ πλέον παίρνει μια πρόσκαιρη ανάσα καθώς ολοκληρώνει το μεγαλύτερο μέρος της αναχρηματοδότησης του δανεισμού της που λήγει εντός του 2012 (700 εκατ. ευρώ επί συνόλου 1,2 διs.). Ωστόσο, μέχρι το τέλος του έτους καλείται να έρθει σε συμφωνία με τράπεζες για την αναχρηματοδότηση και του υπόλοιπου δανεισμού που ωριμάζει, ύψους 500 εκατ. ευρώ περίπου. Χωρίς ωστόσο να ξέρουμε πως θα είναι οι συνθήκες μέχρι τότε και σε τι επίπεδο θα έχει φτάσει η στάση πληρωμών.

Αλλά και ο γιαλός είναι στραβός...

   Το Χρηματιστήριο Αξιών πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις πολιτικές εξελίξεις. Οι ανακοινώσεις και οι φήμες δημιουργούν ένα ασανσέρ που πότε ανεβάζει την αξία των μετοχών χωρίς να υπάρχει θετική εξέλιξη και πότε τις ρίχνει χωρίς να υπολογίσει βασικά μεγέθη.

   Μετά από τέτοια ανακοίνωση για δανεισμό, είχαμε ημερήσια άνοδο για τη ΔΕΗ 10,65%. Αυτό οφείλεται στην ευφορία που προκάλεσε η σύνοδος κορυφής, το πρόβλημα όμως παραμένει και διογκώνεται. Στις αρχές του 2013 είναι πολύ πιθανό η ΔΕΗ να αναγκαστεί σε στάση πληρωμών.

   Ίσως η εταιρία να χρειαστεί πρόγραμμα εξυγίανσης, κάποιο νέο business plan που θα περιλαμβάνει διάσπαση της εταιρίας σε διάφορα SBUs (Strategic Business Units) και πώληση όσων από αυτών δεν είναι στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας. Ο γιαλός θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να ισιώσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου