Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Αγόρασε στη φήμη... πούλα στην είδηση

   Λέει μία πολύ παλιά στρατηγική για την αγοραπωλησία μετοχών για βραχυπρόθεσμες επενδύσεις. Ο κανόνας αυτός συνέχεια επιβεβαιώνεται, με κορύφωση τη περασμένη εβδομάδα. Το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί μία χαρακτηριστική περίπτωση. Παρακάτω παραθέτω το γράφημα από το euro today


   Έχω μαρκάρει με μαύρο την ημέρα των εκλογών, η οποία αποτελεί και τον καταλύτη της όλης πορείας του χρηματιστηρίου Αθηνών. Από τις 471 μονάδες στις 5/6 έφτασε στις 619 μόλις μέσα σε 12 συνεδριάσεις, δηλαδή περίπου μισό μήνα.

   Ήταν ο μισός μήνας που "απαγορεύονταν" να δημοσιοποιούνται οι δημοσκοπήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα, κάτι που γίνεται χωρίς υπόσταση και λόγο. Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις είχαν ξεκάθαρο προβάδισμα χωρίς όμως αυτό να μαθευτεί ευρέως.

   Έτσι, οι έχοντες τη πληροφόρηση και με τις φήμες να οργιάζουν στη τηλεόραση περί δραχμής, σοβιετίας και έξοδο από την ΕΕ, τοποθετήθηκαν πάρα πολύ καλά σε μετοχές οι οποίες αν και στη δίνη της κρίσης, όπως αυτές των τραπεζών, προσέφεραν βραχυπρόθεσμα υπεραποδόσεις.

   Χαρακτηριστικό παράδειγμα και οδηγό, αποτελεί η μετοχή της Εθνικής τράπεζας. Από τα 0,898€ έφτασε τα 1,350€. Μιλάμε για 0,452€ κέρδος ανά μετοχή, ήτοι 33,50% απόδοση

   Τέλος, θα ήθελα να σχολιάσω πως το παιχνίδι με τις φήμες είναι περίπου 10 προς 1. Δηλαδή τις περισσότερες φορές οι φήμες δε στέκουν σε πραγματικά γεγονότα αλλά σε υποκειμενικά. Ο κόσμος ως σύνολο αντιδρά πάντα ως αγέλη με αποτέλεσμα είτε να ενθουσιάζεται είτε να είναι σε κατάσταση πανικού. Έτσι, τις περισσότερες φορές αναγκάζονται μια βραχυπρόθεσμη επένδυση σε μετοχές να μετατρέπεται σε μακροπρόθεσμη ώστε να καλυφθούν οι τυχόν απώλειες από επικείμενη πτώση.

   Η καλύτερη στρατηγική χαρτοφυλακίου είναι η μεγάλη διασπορά σε διάφορες επενδύσεις και ο γενικός χρυσός κανόνας: αγόρασε στις κηδείες και πούλα στις χαρές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου